Okullarda ders saatlerinde değişiklik mi yapılıyor?


Ders çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağı konusu pek çok öğrenci tarafından büyük bir heyecan ile bekleniyor. Ders çalışma saatlerinde yapılması beklenen kısalma durumunu Milli Eğitim Bakanlığı açıklamıştı. Bakanlık yaptığı açıklamada yeni eğitim öğretim döneminden itibaren ders saatlerinin kısalacağını ve teneffüs saatlerinin ise artış göstereceğine ilişkin bilgiler vermişti. Bu uygulamanın tam olarak hangi dönemde geçerli olacağı bilinmiyor, ancak bu konuda MEB tarafından bir takım çalışmaların olduğu konusunda bilgiler gelmektedir.
Milli Eğitim Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamada;  40 dakika olan ders saatlerine atıf yapılarak bu sürenin fazla olduğu vurgulandı. İdeal öğrenme süresinin 20-25 dakika olması gerektiği konusunda vurgu yapıldı. Bu konuda ise bakanlık tarafından Milli Eğitim Bakanı’nın sözleri üzerine bir çalışmanın yürütüldüğü bilinmektedir.

Ders saatleri konusunda esnek bir yapı olması hedeflenmektedir. Buna göre ilkokulda, ortaokulda ve lisede farklı ders saatleri uygulamasına geçilmek hedefleniyor. Öğrencilerin derse odaklanma sürelerinin dikkate alınması üzerinde böyle bir değişiklik yapılması gerektiği bildirildi.  Öğrenciler 40 dakikalık olan ders süresince derse odaklanamamakta ve ciddi anlamda konsantrasyon sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durum yetkilileri harekete geçirdi. Ders saatlerinin tek 40 dakika olması yerine 20 + 20 şeklinde bölünmesinin en doğru yöntem olacağı üzerinde duruluyor.

Öğrenciler uzun olan ders süreleri boyunca odaklanamamanın vermiş olduğu bir sonuç olarak farklı uğraşlar yapmakta, dersi dinleyememektedir. Bu da öğrencilerin başarısında ciddi düşüşlere sebep olabilmektedir. Çünkü öğrenciler için etkin olan dinleme süreci 15-20 dakika civarındadır. Bu süreçten sonra öğrenci sadece dinliyormuş gibi yapmaktadır. Bu açık şekilde okullarda gözlemlenmiş bir sonuçtur. Bu yüzden bakanlık bu konuda harekete geçerek ders saatlerinde bir düzenleme yapılacağına ilişkin duyuru yaptı.
Düzenleme kapsamında milyonlarca öğrenci etkilenmesi bekleniyor. Öğrencilerin ders saatlerinde yapılacak olan değişiklik doğrultusunda verilecek araların süreleri de uzayabilir.

Sürekli Yapılan Değişiklikler
Milli Eğitim Bakanlığı sisteminde her yıl yapılan ufak tefek düzenlemeler ve değişiklikler öğrenciler açısından büyük sorunlara yol açabilmektedir. Öğrenciler ve veliler bu konuda müzdarip durumdadır. Her yıl  yeni bir takım düzenlemelerin sisteme sokulmaya çalışılması öğrenciler açısından sürekli yeni bir şeylere alışmak durumunda bırakmaktadır. Bu durum sonucunda öğrenciler dersten uzaklaşabilmekte ve bir takım olumsuz durumlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla düzenlemeler yapılırken, biraz daha hassas davranılması yerinde olacaktır. Çünkü eğitim sistemi ülkede en son değiştirlmesi gereken bir alandır. Sürekli yeni şeyler denemek ve olmadı eskiye dönüyoruz demek milyonlarca genç tarafından büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Bunun iyi araştırılması ve üzerinde düşünülerek hareket edilmesi gerekmektedir.

Comments